2008. február 28., csütörtök

húsgombócos tészta

Első bejegyzésnek az én legkedvesebb ételemet választottam, ami saját gyártmány(illetve a gombóc eredetije egy olasz szakácskönyvből van, de azóta alakítgattam rendesen).
Hozzávalók:
a gombócokhoz
30-40 deka darált hús ( én csirkéből, vagy pulykából szoktam, de lehet bármi más is)
fél fej hagyma
1 tojás
1 evőkanál liszt
izlés szerint: só, bors, fokhagyma, és oregánó

fél zacskó makaróni
a mártáshoz
sajt (ha van otthon, mehet bele füstölt is)
tejszín ( ha nincs , akkor jó a húsalaplé, tej is, csak akkor állagra nem lesz olyan, mint az eredeti)
a hagyma másik fele
pici liszt
olaj


Elkészítése:
Fölrakjuk főni a tésztát, majd összekeverjük a gombóc hozzávalóit.
Serpenyőben kicsi olajat melegítünk, majd beletesszük a gombócokat. Eredetileg kézzel kéne formálni őket, de én nem pepecselek ezzel, kiskanállal szaggatom a kicsi olajba.
Pár perc alatt megsülnek, vigyázzunk ne égessük oda, mert a hagymától megkeseredhet.
Ha kész, félretesszük.
Elkészítjük a mártást: a lisztből világos rántást készítünk, majd felengedjük a tejszínnel(ne legyen csomós), belereszeljük a sajtot és összerottyantjuk. Ízlés szerint ízesíthetjük, egy csipet sóval, illetve én ebbe is teszek egy pici oregánót.
A kifőtt, lecsepegtetett tésztát összekeverjük a mártással és a gombócokkal, majd tálaljuk.
Esetleg egy könnyedebb salátát adhatunk mellé.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: