2008. december 11., csütörtök

multikulti

Mivel elvileg tudok angolul (évekig tanítottak és leérettségiztem belőle), eszembe jutott, mi lenne, ha lefordítanám a recepteket? Tudom, nem lesz tökéletes, de azért reményeim szerint az érthető szintet eléri, és legalább kicsit leporolom megfáradt nyelvtudásomat.
Úgyhogy, ha minden jól megy, az újévben már lesznek receptek angolul is.

2008. december 8., hétfő

sajtos csirke

Hozzávalók:
Csirke, vagy pulykamell filé (lehet nagyobb-rántani való szelet, vagy apró csíkok, teljesen mindegy)
Kétféle sajt: trapista és füstölt( vagy márvány)
húsos szalonna( vagy bacon szeletek)
liszt
tej (vagy tejszín)

Elkészítése:
Elkészítjük a mártást, ami kétféle lehet 1. Fehérmártást csinálunk (olajon lepirítjuk a lisztet, felengedjük tejjel, csomómentesre keverjük, besűrítjük)
2. Tejszínt használunk, ekkor hígabb lesz (vagy lisztel sűríthetjük ezt is.)
A sütőedény aljába öntjük a mártás felét, ráreszelünk mindkét sajtból, rátesszük a húst, megint mártás, szalonnaszeletek (ez kimaradhat), megint sajt.
Befedjük, és sütőben sütjük, amikor már puhul, levesszük a tetejét és rápirítjuk a sajtot.
Köretnek mellé sima rízst szoktam csinálni, esetleg még egy kis savanyúságot.
Könnyen elkészíthető, nem kell hozzá semmi extra alapanyag, és miután a sütőbe került, nem is kell vele foglalkozni - azért ne felejtsük el időben kivenni. :-)
Jó étvágyat!

2008. december 7., vasárnap

sörös-mézes csirke

Hozzávalók:
Csirkemell (egyben, vagy felcsíkozva)
sör
méz
só, bors
liszt
Elkészítése:
A csirkét serpenyőben egy kevés vajon vagy olajon lepirítjuk, majd átrakjuk egy sütőedénybe (egész mell esetében, egyébként maradhat a serpenyőben), ráöntjük a sört, befedjük és pároljuk. Amikor már majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kanál mézet és fedő nélkül sütjük készre. Én kétféleképpen is szoktam csinálni, vagy elfőzöm teljesen a levét, és jól lepirítom (a méztől jó kis aranybarna lesz), vagy hagyok valamennyi levet és egy kanál lisztttel (vagy étk. keményítővel sűrítem. Ez utóbbi rízssel vagy burgonyapürével jó, ha mártás nélkül készül, akkor jült krumpli (és salálát) kínálok hozzá.
Jó étvágyat!

wok 2.0

Ma gyorsan fel is avattam a tegnap vásárolt wokomat. Nem sok kedvem (meg időm sem-jött anyósom, a lakás romokban) volt pepecselni, így a már kiengedett felaprózott pulykát bedobtam a wokba, amikor már sült ráöntöttem egy kis szójaszószt, aztán ment bele a lecsöpögtetett konzerv kukorica, illetve a vékonyra szeletelt gomba. Amikor ezek is megpuhultak, beleraktam még két gerezd fokhagymát, kivettem egy keveset a levéből, elkevertem egy kanál liszttel (elfogyott a keményítőm), visszaöntöttem megkevertem, és kész is volt.
Kábé 10 perc volt az egész, férjnek és a gyereknek is izlett.

2008. december 6., szombat

wok

Ma végre megvettem életem első wokját, remélhetőleg hétvégén fel is avatom. :-)