2009. január 6., kedd

Zöldségleves grízgaluskával

Maga a leves elég egyszerű, a lényeg a galuska (amit persze másmilyen levesbe is lehett tenni), én néha csak azért főzök levest, hogy grízgaluskát ehessek. :-) Most direkt dupla adagot főztem, de együltő helyemben megettem négy tányér levest, és mire szedtem volna még, már elfogyott...
Hozzávalók:
A leveshez: Húsos csont (jelen esetben csirke, de alapléből is jó)
sárga, és fehérrépa
gomba
a galuskához: 4 dkg búzadara
2 evőkanál margarin
1 tojás


Elkészítése:
A csontot hideg vízben feltesszük főzni, habozzuk, ha már tiszta beletesszük a megpucolt, felkarikázott répákat, sózzuk, borsozzuk.
Közben elkészítjük a galuskát. A margarint felolvasztjuk, elkeverjük a grízzel, belekeverjük a tojást és egy csipet sót. Félretesszük, legalább negyed órát pihennie kell. Az a titka hogy hagyjunk neki elég időt, hogy megszívja magát a dara, és akkor biztosan nem fő szét. (ez igaz a túrogombócra is)
Amikor a zöldségek megpuhultak, beletesszük a megtisztított, felszeletelt gombát, majd vizbe mártott kiskanállal a forró levesbe szaggatjuk a galuskákat, amikor feljönnek a leves tetejére, akkortól még egy perc és kész. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy puha-e a galuska, egyet vegyünk ki és vágjuk félbe, ha a belseje kemény, akkor még főznünk kell.
Bár a galuska nem fő szét, ha előtte hagytuk eleget állni, ha azt szeretnénk, hogy a levesünk szép tiszta legyen, akkor a galuskát külön sós vizben főzzük ki, majd leszűrve tegyük a tányérba, és merjük rá a levest. Engem nem zavar, ha kis galuskadarabok úszkálnak a levesemben, de a vendégeinket megtisztelhetjük azzal, hogy szépen tálaljuk nekik az ételt, és semmivel nem bonyolúltabb külön kifőzni a galuskákat.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: