2009. január 23., péntek

Naomi ajándéka


Ez most kivételesen nem recept. :-)

Mivel a főzés mellett a másik hobbim a mindenféle kézműves kreatívkodás, gyakran nézegetek ilyen témájú oldalakat.

Így bukkantam rá erre, még a mai nap lehet jelentkezni, de nem csak ezért érdemes ellátogatni Naomihoz.

Gyönyörű munkái vannak, nagyon inspirálóak, főleg, hogy mostanság megint kacsintgatok a varrás felé.

Szóval nézzétek és gyönyörködjetek.


2009. január 18., vasárnap

Mai Menü: Krumplis tarhonya

A mai menü rovatban olyan receptek leszenek, amit az adott héten főztem, könnyen elkészíthető, olcsó kaják leírásait olvashatjátok itt.

Hozzávalók (4 tányérnyi adag)
1 zacskó (200 grammos) tarhonya
5 db közepes méretű krumpli
4-5 darab virsli (ez kihagyható, illetve mehet bele sima, vagy csípős kolbász, szafaládé is)
fél fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
jó, bors, őrölt kömény, pirospaprika

Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk (lehetőleg ne túl nagyra, mert egyidőben kell megpuhulnia a tésztával). Kevés olajon elkezdjük lepirítani a tarhonyát, közben felaprítjuk a hagymát, belekeverjük a tarhonyába és együtt pirítjuk. Amikor már kezd barnulni a tészta, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, egy teáskanál (édesnemes) pirospaprikát, majd miután összekevertük, rögtön felengedjük vízzel (kezdők tippje: a paprika könnyen leég, nem szabad sokáig hevíteni, mert keserű lesz tőle az egész étel). Hozzáadjuk a krumplit, és annyi vízzel engedjük fel, hogy kb egy ujjnyival lepje el. Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt kömyént teszünk bele. Kis lángon, fedő alatt 15 perc alatt megpuhul (azért néha nézzük meg, nem főtte-e el a levét), ha a krumpli és a tarhonya is puha, keverjük bele a felkarikázott virslit, még egy percig hagyjuk főni, és kész is.
Savanyúsággal kínáljuk (mi céklát ettünk hozzá), esetleg kenyeret is adhatunk mellé.
Jó étvágyat!

2009. január 12., hétfő

Erőleves szarvasból

Multkor vettem egy kilós fagyasztott szarvas "pörkölthúst". Amikor kiolvasztottam és kezdtem darabolni, lett egy jó adag nyesedék (nagyon inas részek, stb, amit nem szivesen tettem volna a pöribe), amiből rövid gondolkodás után lett ez a leves.
Hozzávalók:
20 dkg szarvas nyesedék
répa, fehérrépa
fokhagyma (1-2 gerezd)
só, szemesbors
cérnametélt

Elkészítése: A húst alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főzni,és folyamatosan szedjük le a habját, hogy szép tiszta legyen. Amikor már kezd puhulni, beletesszük a zöldségeket (mivel én a végén teljesen átszűrtem a levest, ezért nem daraboltam őket), sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a fokhagymát.. Amikor a zöldségek is megpuhultak, akkor a levest finom szűrőn átszűrjük, külön kifőzött cérnametélttel (vagy másmilyen levestésztával) tálaljuk.

2009. január 6., kedd

Zöldségleves grízgaluskával

Maga a leves elég egyszerű, a lényeg a galuska (amit persze másmilyen levesbe is lehett tenni), én néha csak azért főzök levest, hogy grízgaluskát ehessek. :-) Most direkt dupla adagot főztem, de együltő helyemben megettem négy tányér levest, és mire szedtem volna még, már elfogyott...
Hozzávalók:
A leveshez: Húsos csont (jelen esetben csirke, de alapléből is jó)
sárga, és fehérrépa
gomba
a galuskához: 4 dkg búzadara
2 evőkanál margarin
1 tojás


Elkészítése:
A csontot hideg vízben feltesszük főzni, habozzuk, ha már tiszta beletesszük a megpucolt, felkarikázott répákat, sózzuk, borsozzuk.
Közben elkészítjük a galuskát. A margarint felolvasztjuk, elkeverjük a grízzel, belekeverjük a tojást és egy csipet sót. Félretesszük, legalább negyed órát pihennie kell. Az a titka hogy hagyjunk neki elég időt, hogy megszívja magát a dara, és akkor biztosan nem fő szét. (ez igaz a túrogombócra is)
Amikor a zöldségek megpuhultak, beletesszük a megtisztított, felszeletelt gombát, majd vizbe mártott kiskanállal a forró levesbe szaggatjuk a galuskákat, amikor feljönnek a leves tetejére, akkortól még egy perc és kész. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy puha-e a galuska, egyet vegyünk ki és vágjuk félbe, ha a belseje kemény, akkor még főznünk kell.
Bár a galuska nem fő szét, ha előtte hagytuk eleget állni, ha azt szeretnénk, hogy a levesünk szép tiszta legyen, akkor a galuskát külön sós vizben főzzük ki, majd leszűrve tegyük a tányérba, és merjük rá a levest. Engem nem zavar, ha kis galuskadarabok úszkálnak a levesemben, de a vendégeinket megtisztelhetjük azzal, hogy szépen tálaljuk nekik az ételt, és semmivel nem bonyolúltabb külön kifőzni a galuskákat.
Jó étvágyat!