2009. április 20., hétfő

Grill-dilemmák

Mindjárt itt a férjem szülinapja, melyet vasárnap kerti sütögetéssel ünneplünk majd. Felavatjuk végre azt a kiss grillt, melyet tavaly (!) vettünk.
Igenám, de itt jön a probléma: mit süssünk?
A tarja már adott, de kéne valami más is. Mint háziasszony szeretném megmutatni, hogy milyen jól főzök (hehe), szóval valami extra is kéne, de nagyon mégse legyen az, mert kitudja mennyire vevők az ilyesmire.
Csirke? Könnyen kiszárad, ráadásul csupa férfiember lesz (csak a lányom meg én leszünk nőnemüek a társaságban), valószínűleg jobban szeretnének valami rusztikusabbat. Esetleg bepácolva,nyárson, de inkább nem.
Jelen pillanatban nekem a hamburger tűnik még a legjobb megoldásnak (bár nem egy extra kaja), saláta úgyis lesz, azt bepakolhatják a buciba, rá a hús, jó is az. A férjem (meg az egyik vendég) legalábbis szereti.
De akkor mi legyen az extra? Szombat délután én már nem leszek (ötéves érettségi találkozó - már öt éve, hihetetlen!), sőt lehet, hogy aznap délelőtt megyünk bevásárolni, tehát csak a vasárnap délelőtt marad kajakészítésre (enyhén másnaposan isteni lesz..)
Süti kizárva, mert iszogatni fognak, esetleg valami sós süti, sörkorcsolyának. Fogalmam sincs, pedig ideje lenne kitalálni. Ha valamelyikőtöknek van jó ötlete, azt szívesen veszem. :-)
Majd megírom, végül mi lett a menü és hogy siekrült a kerti-parti.

2 megjegyzés:

Dóri írta...

Csatlakozom az előttem szólóhoz. :))

Nem tudom ilyen a grilletek, de a miénk kerek alakú recés fémlap és a közepén van egy mélyedés. Elvileg a zsírok oda csorognak be. A húsokat mi a sütés előtt kb. 3 nappal szoktuk bepácolni, hogy jól megadjuk a módját. Só nem kell bele, csak közvetlenül sütés előtt, hogy ne keményedjen meg a hús. Sütéskor a húsok tetejére bevagdalt szalonnaszeleteket szoktunk tenni, így tuti nem szárad ki és szaftosabb is lesz. Azért vigyázni kell, hogy ne süljön túl a szalonna és a húst is meg kell fordítani valamikor. :) A férfiak a sült szalonnát is értékelni szokták. Hagymát is szoktunk sütni. Azt úgy, hogy a középen lévő mélyedésbe (szerintem kb. 1-2deci férne bele) rakunk zsírt vagy a szalonna zsírja oda sül ki és a karikára vágott hagymát (szétesik persze) abban sütjük meg. A hús ez után szokott következni, hogy ne legyen húsmaszatos-égettes a hagyma. Krumplit is szoktunk még sütni. Azt héjastól és egyben, ha pici. Ha kicsit nagyobb és félő, hogy nem sül át, akkor vágd félbe, de maradjon rajta a héja nyugodtan. Lehet még zöldségeket is sütni, cukkínit például vagy pirítós kenyeret. A zöldségeket csak akkor sózzuk, ha már megsültek. Érdemes a savanyúságra is odafigyelni, mert az még nagyot lendíthet a dolgon. Egy jó kis ubi vagy férfiasan csípős paprika nem árt, vagy egy hagymás-paprikás-paradicsomos ecetes saláta. A mustár is jól jön, a húshoz passzol. Na meg a fincsi kenyér és a sör. Szerintem ez elég pasis menü. :)
Sósnak én sajtos rudat csinálnék.
40 dkg liszt
1 kocka margarin (25dkg)
1 mokkás kanál só
1 kis pohár tejföl
8 dkg reszelt trappista sajt
1 sütőpor
1 tojássárgája
1 tojásfehérje

A tojásfehérje kivételével az egészet összegyúrni,kinyújtani, fehérjével megkenni, sajttal megszórni, csíkokra vágni, előmelegített sütőben hamar megsütni. :)

Moira írta...

Kedves Dori!
Köszönöm a részletes választ, kedves vagy.
Nakünk sima rácsos grillünk van, de a tietek nagyon jól hangzik (egyszer láttam tvben ilyet)
Lesz krumpli, sali, meg sós süti is, a többit meglátjuk.